Srenerik's Blog

Bare Forfatter Søren Erik Nielsen

Enormt ansvar

Hvad vi kan lære af Marias eksempel

En usædvanlig opgave

Maria var datter af Eli og hørte til Judas stamme. Bibelen nævner hende første gang i forbindelse med en usædvanlig begivenhed. Hun blev besøgt af en engel som sagde: „Vær hilset, du højt begunstigede, Jehova er med dig.“ Det foruroligede Maria, og hun „begyndte at spekulere på hvad dette kunne være for en hilsen“. Engelen fortalte hende derfor at hun var blevet udvalgt til den enestående, men samtidig meget alvorlige opgave at skulle undfange, føde og tage sig af Guds søn. — Lukas 1:26-33.

Det var et enormt ansvar der blev lagt på denne unge, ugifte kvinde. Hvordan reagerede hun? Maria kunne meget vel have spekuleret på om nogen ville tro hende når hun fortalte hvad der var sket. Ville en sådan graviditet måske føre til at hun mistede Josefs, sin forlovedes, kærlighed eller blev udsat for offentlig skam? (5 Mosebog 22.20-24) Maria holdt sig dog ikke tilbage fra at tage imod den vigtige opgave.

Hendes stærke tro satte hende i stand til at underlægge sig sin Guds, Jehovas, vilje. Hun var overbevist om at han ville tage sig af hende, og derfor udbrød hun: „Se! Jehovas trælkvinde! Måtte det gå mig som du har sagt.“ Maria var villig til at se de kommende udfordringer i møde, for hun værdsatte det store privilegium Gud havde givet hende. — Lukas 1:38.

Da Maria fortalte Josef at hun var gravid, ville han ophæve deres forlovelse. Det må have været en meget svær tid for dem begge. Bibelen fortæller ikke hvor lang tid der gik, men det må have været en stor lettelse for både Maria og Josef da Jehovas engel viste sig for Josef. Dette sendebud fra Gud forklarede hvordan Maria på usædvanlig vis var blevet gravid, og gav Josef besked om at tage hende til sig som sin hustru. — Mattæus 1:19-24.

Vanskelige tider

I dag bruger mange vordende mødre flere måneder på at forberede sig på deres barns ankomst, og det har Maria sikkert også gjort. Det var trods alt hendes første barn. Imidlertid opstod der nogle uforudsete begivenheder som komplicerede tingene. Kejser Augustus befalede at der skulle foretages en folketælling, og at alle skulle indskrives i deres hjemby. Josef tog af den grund Maria, som nu var i niende måned, med på en næsten 150 kilometer lang rejse, sandsynligvis på æselryg! Da de ankom til Betlehem, var byen fyldt med mennesker. Maria havde behov for et passende sted hvor hun kunne føde, men det eneste de kunne finde, var en stald. Det må have været svært for Maria at skulle føde et sådant sted. Hun har sikkert været både forlegen og bange.

På dette kritiske tidspunkt i sit liv har Maria uden tvivl udøst sit hjerte for Jehova, i tillid til at han ville tage sig af både hende og det lille barn. Senere ankom nogle hyrder, ivrige efter at se barnet. De fortalte at nogle engle havde kaldt barnet for „en frelser, som er Kristus, Herren“. Der siges videre: „Maria begyndte at bevare alle disse udtalelser og at drage slutninger i sit hjerte.“ Ja, Maria tænkte dybt over det hyrderne havde sagt, og det styrkede hende. — Lukas 2:11, 16-19.

Hvad med os? Vi vil højst tænkeligt komme til at opleve svære tider. Bibelen viser desuden at „tid og tilfælde“ kan berøre os alle, og det kan føre til mange forskellige vanskeligheder og udfordringer. (Prædikeren 9:11) Hvis det sker, vil vi da blive bitre og give Gud skylden for det? Vil det ikke være bedre at efterligne Marias indstilling og få et nærmere forhold til Gud ved at lære hvad hans ord, Bibelen, siger, og derefter tænke over det vi har lært? Det vil med sikkerhed kunne hjælpe os gennem trængslerne.

Fattig og en flygtning

Maria kom også ud for andre vanskeligheder — blandt andet fattigdom og tvungen flugt fra sit hjemland. Har du måttet udholde noget lignende? Ifølge en rapport må „halvdelen af verdens befolkning — næsten tre milliarder mennesker — klare sig for under ti kroner om dagen“, og millioner andre kæmper for at få det hele til at løbe rundt selvom de bor i såkaldt rige lande. Hvad med dig? Føler du dig udmattet på grund af det daglige slid med at sørge for at din familie har mad, tøj og husly? Synes du nogle gange at det hele er uoverskueligt?

Ud fra det Bibelen siger, kan man udlede at Josef og Maria var relativt fattige. Hvordan det? Jo, af de få oplysninger der er at finde i evangelierne — skrevet af Mattæus, Markus, Lukas og Johannes — fremgår det at Josef og Maria sammen tog til templet 40 dage efter at Maria havde født, for at bringe det påkrævede offer — „et par turtelduer eller to dueunger“. (Lukas 2:22-24) Kun folk der var for fattige til at ofre et vædderlam, havde lov til at komme med et sådant offer. Så Josef og Maria har sikkert haft vanskeligt ved at klare sig økonomisk. Trods det lykkedes det dem at skabe en kærlig atmosfære i familien, og tilbedelsen af Gud har uden tvivl været det vigtigste for dem. — 5 Mosebog 6:6, 7.

Ikke længe efter Jesu fødsel blev der igen vendt op og ned på Marias liv. En engel fortalte Josef at han skulle tage sin familie og flygte til Ægypten. (Mattæus 2:13-15) Det var anden gang Maria måtte forlade sit hjem, men denne gang måtte hun rejse til et helt fremmed land. I Ægypten var der et stort samfund af jøder, så Maria og Josef har muligvis kunnet bo blandt deres eget folk. Alligevel kan det at bo i et fremmed land være både vanskeligt og forvirrende. Er du og din familie blandt de mange millioner som har forladt deres hjemland, måske for at give deres børn et bedre liv eller for at søge sikkerhed? I så fald vil du let kunne forstå nogle af de vanskeligheder Maria kan have været udsat for i Ægypten.

28. marts 2010 - Posted by | Forfatter Søren Erik

Endnu ingen kommentarer.

Skriv en kommentar